Filip Sajler

Yannick Alléno v Praze

Yannick Alléno v Praze! 
Kuchař roku 2015 Gault & Millau
a držitel 3 Michelinských hvězd
v Palffy Palace navštívil Prahu.

 

 DSC3087-reYannick Alléno své kuchařské umění předvedl 6. listopadu 2014 ve 14 hodin v KitchenAid Concept Store Potten & Pannen – Staněk ve Vodičkově ulici a následně na gala večeři pro uzavřenou společnost, kterou Potten & Pannen – Staněk pořádal se svými partnery, společnostmi Perfect Catering a Pálffy Palác.

Při příležitosti představení nové linie nádobí Mauviel Cuisine Moderne by M&A, kterou do Prahy přivezla sama paní Valérie Le Guern Gilbert, sedmá generace majitelů společnosti Mauviel 1830, přijel do Prahy i tento významný kuchař Yannick Alléno. Tento špičkový francouzský šéfkuchař se podílel na návrhu a vývoji této kolekce.

Spolupráce Yannicka Alléna a Mauviel 1830 vyústila v představení inovativní limitované kolekce nádobí Cuisine Moderne by M&A, vyrobeného z pětivrstvého materiálu, který je co do schopnosti distribuce tepla srovnatelný s profesionálním měděným nádobím. Díky plášti z nerezové oceli je tato kolekce současně velmi praktická a nenáročná na údržbu. Minimalistický design podtrhuje ušlechtilost oceli, která se na povrchu střídá v lesklých a matných pásech. Robustní nýtované rukojeti nesou tradiční logo Mauviel a iniciály Yannicka Alléna jako spolutvůrce této řady.

 DSC3027-reYannick Alléno je reprezentantem francouzské gastronomie, která čerpá sílu z hluboké tradice a doplňuje ji ambiciózní kreativitou. Kulinární vizionář snoubí know-how se smyslem pro dokonalost a odvahou překračovat hranice na cestě za objevováním nových vůní a originálních chutí. Je znám především svým nevšedním nadáním vytvářet zcela nové, dosud netušené kombinace. O svém umění říká: „Mé vaření je kombinací jednoduchých ověřených technik, troufalé kreativity, čerstvých surovin a nejkvalitnějších nástrojů. Při práci se spoléhám na vizionářství Mauviel 1830, které mi poskytuje ten nejdokonalejší prostředek k vyjádření sebe sama. Modernost nepopírá minulost, transformuje ji."

Alléno je šéfkuchařem restaurace Cheval Blanc v Courchevel. Svou vizi dokonalosti uplatňuje také v kuchyni hotelu Royal Mansour v Marakéši. Je propagátorem a garantem francouzského „Art de vivre" v Dubaji, Pekingu a Tchaj-Pej. V září 2014 se stal šéfem kuchyně legendární restaurace Pavillon Ledoyen na Champs Elysées, v níž navazuje na působení řady nejslavnějších francouzských šéfkuchařů, kteří tomuto podniku vydobyli tři hvězdičky Michelin.

Nejnověji byl v říjnu 2014 Yannick Alléno vyhlášen prestižním gurmánským průvodcem Gault & Millau kuchařem roku.

 
 

Zdroj: text TZ Potten & Pannen – Staněk, foto Potten & Pannen