Filip Sajler

Petr Slabihoudek

Chřestová terina

s kozím sýrem a sušenými rajčaty, variace listových salátů s citrusovým dresinkem a rozmarýnovými grissini

Autor: Petr Slabihoudek

Petr je šéfkuchařem v kantýně v centrále Makro Stodůlky. Jeho klientela je velmi náročná a on dává do vaření celé své kuchařské umění. Má rád italskou kuchyni, protože je zdravá a lehká a z prvotřídních surovin.

 
 

Suroviny na 4 porce

80 g pórku
200 g zelený chřest
120 g sušených rajčat
400 g kozího sýra
20 g plátkové želatiny
400 g mix listových salátů a listů červené řepy
190 g piniových oříšků
160 ml ochucený olivový olej (citronový)
200 g cherry rajčátek
sůl, pepř
rozmarýnové grissini

Postup přípravy

Uvaříme zelený chřest (bez loupání). Namočíme plátkovou želatinu, aby změkla, a pak ji necháme rozpustit v cca 0,5 l teplého chřestového vývaru. Vývar se želatinou dáme stranou a necháme ho zchladnout na pokojovou teplotu.

Nádobu na terinku vymažeme olejem a vyložíme kuchyňskou fólií. Rozebereme listy pórku, spaříme je horkou vodou a rychle zchladíme v ledu, aby neztratily svou barvu. Důkladně osušíme a naskládáme jako první vrstvu do formy. Nalijeme vrstvičku želé, přidáme vrstvu chřestu, rajčat a kozího sýra.

Zalijeme zbytkem želé a přiklopíme opět pórkem. Takto připravenou terinku necháme v lednici ztuhnout. Studenou krájíme na širší plátky a podáváme s variací salátu s dresinkem ze sušených rajčat a citronu, rozmarýnovou grissinou a opečenými piniovými oříšky.