Filip Sajler

Ján Opiela

Filet z pražmy

s tomatovo - fenyklovou rýží

Autor: Ján Opiela

Ján pracuje v Perfectu již několik let. Od roku 2013 šéfuje své druhé kantýně v budově Ředitelství Sazky. Nemá konkrétní kuchařský vzor, ale má rád kuchařské osobnosti, které mají svoji představu o jídle a dokáží improvizovat. Právě prostor pro improvizaci má na kuchařině nejradši.

 
 

Suroviny na 4porce

8 ks filátka z pražmy (350-400g)
5 cm čerstvého zázvoru
50 ml kokosového mléka
50 g čerstvého koriandru
50 g čerstvé máty
90 ml limetové šťávy a kůra ze 3 limetek
3 jarní cibulky
2 chilli papričky
sůl, pepř
280 g basmati rýže
60 ml slunečnicového oleje
80 g šalotky
10 g fenyklového semínka
3 stroužky česneku
4 rajčata
20 g čerstvého koriandru
sůl, pepř

Postup přípravy

Nastrouháme zázvor, posekáme koriandr a mátu, jarní cibulku a chilli papričky. Vše smícháme v misce s limetovou šťávou a kůrou z limetek. Osolíme a opepříme. Filátka z pražmy nařízneme přes kůži a potřeme směsí. Necháme marinovat 30 minut, a potom pečeme na plechu pod alobalem 15 - 20 minut na teplotu 180°C.

V rozpálené pánvi orestujeme šalotku, fenyklová semínka a česnek. Přidáme spařená, oloupaná a semínek zbavená rajčata a pánev odstavíme. Dle návodu uvaříme rýži basmati, kterou ještě horkou smícháme se surovinami v pánvi.

Rybu servírujeme na rajčatové rýži. Na talíři zdobíme čerstvým koriandrem a čtvrtkou limetky.