Turecký kumpir s masem a zeleninou (plněná brambora)

 
 
 
 
 
 
 
 

Pokud jste již navštívili Turecko a zejména uchvacující Istanbul, určitě jste ochutnali místní street foodovou specialitu s názvem Kumpír. Při procházkách po městě mnohdy nechcete přijít o drahocenný čas tím, že se usadíte do restaurace. O většině měst se vlastně dá říci, že největší gastronomické místní lahůdky ochutnáte právě při zastávce místního stánku, kde si vezmete jídlo s sebou. Základem Kumpíru je pečená brambora, která ovšem skrývá rozmanité množství těch nejlákavějších surovin. O tomto street foodovém pokrmu se dá s jistotou říci, že opravdu jíme i očima.

Suroviny na 4 porce

4 ks větší brambora
40 g cibule červená
40 g cibule lahůdková
60 g okurka sterilovaná
40 g olivy mix
120 g tvaroh měkký
sůl, pepř

Masový základ

320 g mleté maso mix (hovězí, vepřové)
40 g  fazole bílé sušené*
20 ml olej rostlinný
sůl, pepř

*Fazole nejlépe přes noc namočíme do vody, poté vaříme do změknutí.

Tomatová salsa

160 g rajčata drcená
80 g rajčata čerstvá
12 g koriandr čerstvý
12 g petržel čerstvá
12 g feferony
2 g cukr
5 ml ocet vinný
sůl, pepř

Další street food recepty

Turecký kumpir s masem a zeleninou (plněná brambora)

Postup přípravy

 

Brambory

Očištěné brambory ve slupce zabalíme do alobalu a pečeme v troubě do změknutí.

Masový základ

Na rozpálené pánvi s troškou oleje zprudka osmahneme masovou směs, přidáme fazole. Dle chuti osolíme a opepříme.

Tomatová salsa

Do mísy vložíme drcená rajčata. Čerstvé rajče a feferony nakrájíme nadrobno a přidáme rovněž do mísy. Bylinky nasekáme najemno a dáme k ostatním surovinám. Přidáme cukr a ocet a vše řádně smícháme. Dle chuti osolíme a opepříme.

Servírování

Upečenou bramboru opatrně rozbalíme z alobalu a navrchu nařízneme. Vidličkou vnitřek brambory rozmělníme společně s tvarohem a větším množstvím soli. Naplníme masovou směsí, nakrájenou zeleninou a dozdobíme variací oliv. Navrch přidáme dle chuti tomatovou salsu. Podáváme v alobalu jako na obrázku pro lepší udržení teploty a manipulaci.