Smažený falafel v arabském chlebu s čerstvou zeleninou a koriandrovým dipem

 
 
 
 
 
 

Falafel vznikl původem v Egyptě a dnes je již rozšířen do všech koutů světa. Tuto street foodovou vegetariánskou pochoutku tentokrát budeme servírovat v arabském chlebu, ačkoliv je falafel oblíben i jako součást bohatého hlavního chodu, doplněného o velké množství zeleniny a studené omáčkové variace. Falafel se svým vysokým obsahem vitamínů a bílkovin je jídlem oblíbeným nejen mezi vegetariány.

Suroviny na 4porce

100g červené cibule
4g cukru
12ml octa (1 polévková lžíce)
16ml rostlinného oleje
120g salátové okurky
120g rajčat
4ks arabského chleba
240g hlávkového zelí
sůl

Falafel

320g cizrny (předem namočené)
2 stroužky česneku
4g římského kmínu
2g pepře
20ml olivového oleje
400ml rostlinného oleje na smažení (dle velikosti nádoby, ve které smažíte)
20g sezamové pasty
12g solamylu (1 polévková lžíce)
2ks vejce
sůl

Koriandrový dip

30g čerstvého koriandru (1 polévková lžíce nasekaného koriandru)
1ks citronu
100g zakysané smetany
100g měkkého tvarohu
sůl, pepř

Další street food recepty

Smažený falafel v arabském chlebu s čerstvou zeleninou a koriandrovým dipem

Postup přípravy

 

Falafel

Cizrnu namočíme na 12-24 hodin, a poté vodu slijeme. Cizrnu, která nám krásně nabobtnala, dáme do větší mísy a spolu s česnekem, kořením a olivovým olejem ji rozmixujeme tyčovým mixérem. Do směsi vmícháme vejce, solamyl a sezamovou pastu. Vytvoříme tužší těsto, které necháme chvilku odležet v ledničce. Z těsta tvarujeme nejlépe mokrýma rukama kuličky, které smažíme do zlatova ve vysoké vrstvě oleje. V pánvi občas promícháme, aby byly kuličky osmažené ze všech stran

Koriandrový dip

Čerstvý koriandr nasekáme. Smícháme s tvarohem a smetanou. Přidáme vymačkaný citron. Podle chuti přidáme sůl a pepř.
Červenou cibuli nakrájíme na jemná kolečka a marinujeme v octovém nálevu (ocet, cukr, olej). Hlávkové zelí, okurku a rajčata nakrájíme.

Servírování

Pita chléb prokrojíme nebo roztrhneme jako kapsu, kterou naplníme zeleninou, marinovanou cibulí, falafelem a dozdobíme koriandrovým dipem.

 
 

Poznámka:

Věděli jste, že mezi klasickým a římským kmínem je nemalý rozdíl?
Oba se liší jak místem výskytu, tak chutí a použitím v kuchyni. Zatímco kmín římský se pěstuje převážně v Asii, kmín klasický se vyskytuje blíže nám, hlavně v Německu a Holandsku.

Římský kmín:

  • - má aromatičtější, velmi výraznou chuť, je proto třeba s ním zacházet opatrně, protože mnohdy přehluší ostatní koření a značně ovlivní výslednou chuť pokrmu
  • - je nejvíce využíván v indické a mexické kuchyni, známe ho především jako součást kořenicích směsí kari nebo garam masala

 

Kmín:

  • - má typickou trpkou, aromatickou chuť i vůni, semena kmínu jsou tmavší než má římský kmín
  • - je nezastupitelnou součástí při pečení chleba a jiného pečiva, oblíbený je i jako přídavek při vaření brambor