Polpette arrabiatta s kukuřičnou polentou

 
 
 
 
 
 
 

Suroviny na 4 porce

800 g hovězí flank steak neboli pupek
400 g malé cibulky
špetka cukru
ocet balsamico
citronová šťáva
rostlinný olej
100 g másla
sůl, pepř
200 g směs bylinek (rukola, bazalka, pažitka, petrželka, rozmarýn...)

Další steakové recepty

Polpette arrabiatta s kukuřičnou polentou

Postup přípravy

Je důležité nakrájet z pupku steaky tzv. přes vlákno, aby maso nebylo tuhé.

Steaky osolíme a opepříme.

V pánvi rozehřejeme olej a maso orestujeme dozlatova. Mezitím připravíme glazírované cibulky. Do jiné pánve dáme rozehřát kousek másla, přihodíme celé malé cibulky, osolíme a opepříme a necháme je zhnědnout. Opatrně mícháme, aby se nerozbily. Přidáme špetku cukru, kapku balsamikového octa a asi 1 dl vody a chvilku povaříme.

Orestované maso vyndáme a přikryjeme alobalem, aby pomalu došlo. Do pánve z masa nalijeme 1 dl vody a necháme vyvařit (voda na sebe nabere výpek z masa), pak přidáme cibulky a tekutiny spolu promícháme, omáčka tak zintenzivní.

Maso servírujeme tak, že steaky přes vlákna nakrájíme na proužky.

Rukolu, bazalku, petrželku, pažitku, rozmarýn a další bylinky natrháme na menší kousky, promícháme v míse, zakápneme citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem a podáváme k masu a glazírovaným cibulkám.