Opečené škubánky s nakládanou okurkou a pažitkovou pokecandou

 
 
 
 
 
 
 

Abychom ochutnali Perfectní Street-foodové jídlo, nemusíme vyrážet až za daleké hranice našeho státu. Zůstaňme proto tentokrát u nás doma a zkusme si klasické opečené škubánky s pokecandou. Většina lidí zná škubánky jako sladkou verzi s mákem, ale my si připravíme méně obvyklejší slanou variantu. Tradice tohoto pokrmu sahá do více než 100leté historie a troufáme si i říci, že při přípravě tohoto jídla většina z nás zavzpomíná na dětství a na naše babičky, které škubánky vždy výtečně přichystaly v mnoha verzích.

Suroviny na 4porce

1,4 kg brambory
560 g hrubá mouka
10 g sádlo na opečení
sůl

Směs k opečeným škubánkům

400 g kyselá okurka
280 g cibule
12 g plocholistá petržel
32 ml rostlinný olej na orestování

Pažitková pokecanda

320 g majonéza
20 g čerstvá pažitka
sůl, pepř

Další street food recepty

Opečené škubánky s nakládanou okurkou a pažitkovou pokecandou

Postup přípravy

 

Škubánky

Brambory oloupeme a dáme uvařit doměkka. Poté scedíme vodu a uvařené brambory v hrnci zasypeme moukou. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme cca 20 minut zapařit. Po uplynutí doby vezmeme velkou vařečku a vyhněteme pevné a vláčné těsto, které potom zpracujeme a vytvarujeme do válečku. Z válečku nakrájíme kolečka, které opečeme na rozpálené pánvi se sádlem dozlatova.

Směs ke škubánkům

Nejprve nakrájíme na půlkolečka cibuli, kterou pak orestujeme na rozpálené pánvi s olejem. Kyselou okurku nakrájíme rovněž na půlkolečka a petržel nasekáme nadrobno.

Pažitková pokecanda

Do misky vložíme pažitku, kterou jsme si najemno posekali, přídáme majonézu. Dle chuti osolíme a opepříme.

Servírování

Opečené škubánky smícháme se směsí restované cibulky, kyselé okurky a petržele. Na servírovací talíř dáme tuto směs, kterou dozdobíme pokecandou, jako na obrázku.