Bageta BANH-Mi

 
 
 
 
 
 
 

Tentokrát se s Perfect Street Food zatouláme do Asie, a to konkrétně do Vietnamu. Počátky Banh-mi sahají až do konce 19. století, kdy do JV Asie přišli francouzští vojáci a přinesli s sebou typickou francouzskou bagetu, kterou si Asiaté velmi oblíbili. Neobvyklé pečivo a lokální čerstvé ingredience místní kuchaři spojili v legendární Banh-mi. Ve Vietnamu tuto plněnou bagetu najdeme na každém rohu, většinou v pouličním stánku. Každý recept je ojedinělý a chuť se liší dle vybraných ingrediencí. Základ je však vždy stejný - bageta a vietnamské bylinky, které dávají tomuto pokrmu tak zvláštní a unikátní chuť. Do náplně se velmi často používá maso či paštika, ale existuje i mnoho vegetariánských variant (nejčastěji s tofu).

Suroviny na 4 porce

1 kostka droždí
400 g hladké mouky
80 ml rostlinného oleje
1 ks vejce
voda, sůl

Masový základ

480 g vepřové plece
80 g cukru
120 g feferonů
320 ml rostlinného oleje
160 ml rybí omáčky
320 ml sojové omáčky
160 g čerstvého zázvoru
sůl

Náplň

16 g čerstvého koriandru
400 g červené cibule
120 g feferonů
60 g majonézy
60 g mrkve
80 g játrové paštiky
60 g bílé ředkve
40 g ledového salátu

Další street food recepty

Bageta Banh-Mi

Postup přípravy

 

Bageta

Nejprve připravíme kvásek. Do velké mísy dáme vlažnou vodu a rozdrobíme droždí. Přidáme 2/3 z celkového množství mouky, špetku soli, trošku oleje a přikryjeme utěrkou. Kvásek necháme pracovat několik hodin při pokojové teplotě. Přisypeme zbytek mouky a zpracujeme do těsta, ze kterého poté vytvarujeme špičaté bagety. Bagety pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Svrchu je nařízneme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 175 °C dozlatova.

Masová náplň

Zázvor a feferony nasekáme nadrobno a vložíme do misky. Přidáme rybí a sójovou omáčku. Do připravené marinády vložíme vepřové maso a necháme ideálně přes noc marinovat v ledničce. Před pečením maso necháme odpočinout při pokojové teplotě a poté pečeme v nádobě s poklicí (pekáčku) při 150 °C do měkka. Upečené maso nakrájíme na slabé plátky a zprudka orestujeme na oleji.

Servírování

Červenou cibuli, mrkev i ředkev nakrájíme na jemné nudličky. Mrkev a ředkev spaříme vroucí vodou a hned zprudka zchladíme v ledové vodě. Tím docílíme, že zelenina bude křehčí, ale ne vařená. Feferony a koriandr nasekáme nadrobno. Upečenou a vychladnutou bagetu nařízneme napůl (neprokrojíme ji zcela, aby nám náplň nevypadávala). Jednu polovinu namažeme paštikou a na paštiku dáme mix cibule, mrkve, ředkve a pokrájený ledový salát. Poté pokládáme kousky masa. Na vrch nasypeme koriandr a feferony. Přidáme trošku majonézy a už se můžeme s chutí pustit do čerstvě připravené Banh-mi.