Flameňák s bylinkovou polentovou kaší a rajčatovým concasse

 
 
 
 
 
 
 

Suroviny na 1 porci

 

Flameňák

Vepřový hřbet b.k. 150g
Olej (na marinádu) 6ml
Česnek 1g
Plocholistá petržel 1g
Sůl špetka
Pepř špetka
Vejce vařené na tvrdo ½ na jednu porci
Anglická slanina 25g
Mléko 50ml
Vejce na obalení 1ks
Hladká mouka na obalení 13g
Strouhanka na obalení 40g
Olej fritovací 70ml

Concasse

Rajče 30g
Pažitka 1g
Sůl špetka
Pepř špetka
Olivový olej 5ml

Bylinková polentová kaše

Mléko 250ml
Máslo 7g
Polenta instantní 40g
Tymián Dle chuti
Rozmarýn Dle chuti
Sůl špetka
Pepř špetka
Muškátový oříšek špetka

Další smažené recepty

Flameňák s bylinkovou polentovou kaší a rajčatovým concasse

Postup přípravy

 

Flameňák

Omytý vepřový hřbet si osušíme a nakrájíme na plátky o požadované velikosti. Plátky důkladně naklepeme na tloušťku cca 3mm, které namarinujeme ve směsi oleje, nasekané plocholisté petržele, utřeného česneku, soli a pepře. Po 12 hodinách marinovaní jednotlivé plátky poklademe anglickou slaninou a dvěma čtvrtkami vařeného vejce. Důkladně maso zabalíme do ruličky a obalíme v klasickém trojobalu (mouka/rozšlehané vejce s mlékem a solí/strouhanka) a poté smažíme ve velké vrstvě středně rozehřátého oleje do zlatova.

Concasse

Omytá rajčata nahoře nakrojíme do křížku (pouze slupku) a prudce spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté vyjmeme a vložíme do studené vody s ledem. To nám umožní snadné oloupání rajčat. Oloupaná rajčata zbavíme vnitřku, abychom získali pouze ,,maso“ z rajčat, které nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme najemno nakrájenou pažitku, ochutíme solí, pepřem a olivovým olejem.

Bylinková polentová kaše

Do horkého mléka přidáme nasekané bylinky, osolíme a postupně zašleháváme polentu, kterou pozvolna přivedeme k varu. Vaříme cca 5 minut. Zjemníme máslem, případně dosolíme a dochutíme muškátovým oříškem. Musíme docílit jemné krémovité konzistence.

Servírování

Usmažené závitky vyjmeme, necháme osušit na papírové utěrce a překrojené podáváme s polentovou kaší a rajčatovým concasse.

Dobrou chuť!