ŘízkobraníŘízkobraní II.

Řízek tady, řízek tam, všude, kam se podívám, aneb "Řízkobraní II"

V průběhu března každý čtvrtek opět najdete v jídelníčku alespoň jeden řízek na 1000 způsobů.

Možná nám to nebudete věřit, ale při posledním řízkobraní v říjnu loňského roku jsme na našich provozech usmažili téměř vše, co nám přišlo pod ruku. Navzdory všem varováním ohledně nezdravého, navíc smaženého jídla, u nás naši zákazníci snědli více než 4 a půl tisíce řízků.

Nejoblíbenějším se stal „kuřecí řízek“ a v těsném závěsu za ním skončil „vepřový řízek smažený“, třetí pozici zaujaly svorně „Savojský řízek kuřecí i vepřový“. Pustili jsme se do řízkových experimentů a smažili jsme také celer, hlívu ústřičnou nebo hovězí dršťky.

Protože řízky máte očividně rádi, akci Řízkobraní pro vás rádi zopakujeme.

"Sním cokoliv, jen když je to řízek..." je opět heslem všech našich provozů. Naši šéfkuchaři s vámi sdílí svůj recept na pravý Savojský řízek:

 

 

 

 

Recept na SAVOJSKÝ VEPŘOVÝ ŘÍZEK

Suroviny na 4 porce

  • 600 g vepřové krkovice b.k. (lze použít i vepřové karé nebo kýtu)
  • 40 g hladká mouka
  • 80 g strouhanka
  • 8 vajec (60 g)
  • Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
  • Olej na smažení

rizkobrani rizek re

Postup přípravy

Vepřové maso nakrájíme přes vlákna na plátky. Lehce naklepeme, osolíme (můžeme mírně opepřit) a obalíme v trojobalu, který se skládá z hladké mouky, vajec a čerstvě prosáté strouhanky, tak jak jsme zvyklí u klasického smaženého řízku.

U savojského řízku ale obalený řízek znovu vložíme do rozšlehaných vajec, které jsme mírně osolili a přidali do nich nastrouhaný muškátový oříšek.

Řízek v rozpáleném oleji smažíme po obou stranách dozlatova. Po usmažení řízek necháme odkapat. Můžeme také položit na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

Savojský řízek musí být zlatavě usmažený a nadýchaný od vajec.

Podáváme s jakoukoliv bramborovou přílohou, ale nejlepší je osvědčená klasika: jemná máslová bramborová kaše.

Dobrou chuť :-)