Filip Sajler

Řízkobraní

"Sním cokoliv, jen když je to řízek..." by mohlo být heslem většiny našich provozů. Rozhodli jsme se proto zařadit akci, která vás, naše zákazníky, určitě potěší.

V průběhu října najdete každý čtvrtek v jídelníčku řízek na 1 000 způsobů.

Řízek na tisíc způsobů Než u nás ochutnáte i méně obvyklé varianty, menší výlet do historie poctivého řízku neuškodí.
Nejznámějším řízkem na světě je řízek tzv. vídeňský. Podle legendy jej z jednoho ze svých tažení do Itálie přivezl generál Radecký. Ať už je příběh o jeho původu pravdivý, nebo ne, řízek připravovaný z telecí kýty bez kosti zdomácněl v kuchyni Rakouska-Uherska v průběhu 19. století.
Neshody mezi kuchaři v tom, zda je vídeňský řízek lepší připravovat na přepuštěném másle, nebo sádle připomíná starý spor o vejci a kuřeti. Náš chef de Cuisine dává přednost řízku smaženém na přepuštěném másle.
Základním předpokladem úspěchu je také kvalitní strouhanka a správné smažení. Řízek je třeba smažit ve vysoké vrstvě tuku a postupně.
Naši šéfkuchaři mají pro vás přichystány řízky méně i více tradiční. Na jídelníčku se objeví Smažené kuřecí medajlonky v Panko strouhance, Krůtí řízek v parmezánovém těstíčku, Holandský řízek, Zeleninovo-dýňový řízek; Jižanské smažené kuře a mnoho dalších.

Pro ty odvážnější z vás přinášíme pro inspiraci recept na řízky z telecího žaludku v pivním těstíčku.

 

Smažené telecí dršťky v pivním těstíčku s domácí kaparovo-citronovou majonézou

Suroviny na 4 porce

  • 600 g syrových drštěk
  • 2 stroužky česneku
  • sůl / pepř / mletá pálivá paprika
  • olej na smažení
  • Těstíčko:
  • 2 vejce
  • 3 dcl světlého (nebo černého) piva
  • 150 g polohrubé mouky (cca 5 polévkových lžic)
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • plocholistá petržel
  • sůl / pepř
  • Majonéza:
  • 4 velké čerstvé žloutky
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 160 ml panenského olivového oleje
  • 400 ml podzemnicového nebo slunečnicového oleje
  • 100g kapar
  • Sůl / pepř

Postup přípravy

Do lehce vyšlehaných vajec vlijeme pivo, přisypeme polohrubou mouku, nasekanou plocholistou petržel. Osolíme, opepříme a nakonec vmícháme kypřicí prášek.
Syrové hovězí dršťky řádně opereme pod tekoucí vodou a odřežeme z nich všechny tmavé části a lůj. Očištěné dršťky namočíme alespoň na 6 hodin do studené vody. Každé 2 hodiny měníme vodu.

Namočené dršťky 3krát po sobě povaříme 30 minut. Až ve třetí vodě dršťky solíme. Uvařené a vychladlé dršťky nakrájíme na širší pruhy.
Dršťky osušíme, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a lehce posypeme mletou pálivou paprikou. Namočíme do pivního těstíčka a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Chceme-li zaručit zdar přípravy domácí majonézy, musí mít všechny ingredience pokojovou teplotu. Oddělíme žloutky od bílky. V menší misce vyšleháme žloutky s hořčicí, osolíme a opepříme. Zašleháme citronovou šťávu. Smícháme oba oleje a za stálého šlehání je po kapkách přidáváme ke žloutkové směsi. Jakmile začne směs houstnout, můžeme olej přilévat tenkým pramínkem. Když se vstřebá všechen olej, přidáme nahrubo nasekané kapary a majonézu dochutíme solí a citronovou šťávou.