RAW Food - živá stravaRAW Food

Živá strava vám z talíře neuteče

Každé pondělí v dubnu si můžete pochutnat na RAW FOOD delikatesách, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s naším specializovaným partnerem na RAW & VEGAN stravu, společností Fast & Healthy.

Tato akce proběhne v našich vybraných restauracích Perfect Canteen:

Perfect Canteen Aviatica, U Trezorky 921/2, 158 00 Praha 5

Perfect Canteen GE Money Bank, Vyskočilova 1422/1a, 140 00 Praha 4

Perfect Canteen Eyelevel, Logistický Terminál, Nupaky 148, 251 01 Říčany
(provoz uzavřený pouze pro zaměstnance)

Perfect Canteen Biocev, Průmyslová 595, 252 42 Vestec

Perfect Canteen Kooperativa, Pobřežní 665/21, 186 00 Praha 8 
(provoz uzavřený pouze pro zaměstnance)

ŽIVÁ STRAVA - Raw food neboli živá strava či vitariánství má blízko k veganství, naprostá většina jejích příznivců se totiž vyhýbá potravinám živočišného původu. Pomocí mixování, klíčení a vysušování pod 42 stupňů vykouzlí v kuchyni spoustu lákavých jídel. Kromě ovoce a zeleniny do své stravy zařazují i spoustu ořechů a semen a také naklíčených luštěnin či obilnin (doslova nabité blahodárnými látkami jsou například naklíčené fazole mungo, cizrna, pšenice či vojtěška). Na jídelníčku raw food restaurací najdete lahůdky, které vypadají jako důvěrně známá jídla, ale jsou připravená jiným způsobem z jiných ingrediencí – například cuketové špagety nebo zeleninové hranolky. Svou lahodnou chutí jsou proslulé i raw dezerty, třeba brownies z nepražených čokoládových bobů.

Z HISTORIE - Trend raw food začal propagovat na konci 19. století švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner, který je mimo jiné také vynálezcem müsli. V 80. letech minulého století živou stravu zpopularizovala autorka knih o zdravé výživě Leslie Kenton, která prosazovala 75% podíl raw food v jídelníčku. Podle zapřisáhlých „rawfoodistů“ patří mezi výhody tohoto způsobu stravování vyšší obsah vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek – mimo jiné i rostlinných enzymů, které usnadňují trávení. Raw food by měl přispět i k prevenci vzniku některých chorob. Jedna německá studie potvrdila, že ženy konzumující výrazný podíl syrové stravy trpí nižším rizikem vzniku rakoviny prsu než ostatní.

 

Níže vám představujeme všechny recepty a postupy, které pro vás máme připravené, a které si můžete zkusit sami připravit:

 

 

RAW tortilla z rajčat, avokáda a paprik

plněná ledovým salátem, bazalkovým pestem, čerstvým avokádem, rajčaty, červenou cibulí, jarní cibulkou, mungo výhonky, podávaná na lůžku z listových salátů

 

Ingredience na 4 porce:

  • Raw tortilla (lze jako polotovar)
  • 320 g rajčat
  • 120 g ledového salátu
  • 160 g bazalkového pesta
  • 60 g červené cibule
  • 60 g mungo klíčků
  • 160 g žluté papriky
  • 320 g avokáda
  • 120 g rukoly
  • 120 g polníčku

Postup přípravy

Příprava tortilly od mixování přes sušení je poměrně náročná, proto doporučujeme použít polotovar v raw food kvalitě. Chcete-li si tortillu připravit sami, smícháte rajčata, avokádo, papriku a psyllium (rozpustná vláknina), rozmixujete do hladkého pyré. Vlijete na sušicí rošty a sušíme při teplotě do 42 °C cca 5-6 hodin.

Na náplň tortilly nakrájíme na větší kousky rajčata, avokádo, ledový salát, červenou cibuli, žlutou papriku. Přidáme mungo výhonky a domácí bazalkové pesto, které připravíme z bazalky, pinie, parmazánu, olivového oleje, česneku.

Tortillu rozprostřeme a poklademe nakrájenou zeleninou, výhonky a pestem. Vše jemně zabalíme do ruličky. Překrojíme na dvě části a položíme na salátek z polníčku a rukoly.

 

 

 

RAW zeleninové tagliatele

zeleninové tagliatele (mrkev, bílá ředkev, cuketa) podávané s avokádovým bešamelem, pestem se sušených rajčat, sezamovými semínky a raw parmazánem z kešu ořechů

 

Ingredience na 4 porce:

  • 480 g cukety
  • 480 g mrkve
  • 480 g bílé ředkve
  • 200 g avokádového bešamelu - polotovar
  • 20 ml sezamového oleje
  • 40 g sezamových semínek
  • 8 g plocholisté petržele
  • Sůl
  • 80 g sušených rajčat
  • 80 g rajčat
  • 12 g česneku
  • 12 g bazalky
  • 28 g kešu oříšků
  • 12 g lahůdkového droždí

Postup přípravy

Tagliatele připravíme z očištěné cukety, mrkve a bílé ředkve. Škrabkou nebo ostrým nožem nakrájíme (naškrábeme) zeleninu na dlouhé tenké nudličky.

Avokádový bešamel je možné zakoupit v raw kvalitě jako polotovar. Ani jeho domácí příprava tentokrát není náročná. Rozmixujeme čerstvé avokádo, kešu ořechy, lahůdkové droždí a kurkumu.

Při přípravě tomatové omáčky necháme sušená rajčata nabobtnat v pitné vodě cca 1 hodinu. Poté vodu scedíme, přidáme čerstvá rajčata, česnek, bazalku a rozmixujeme na hrubou pastu (sugo).

Čerstvě nakrájené zeleninové tagliatele smícháme s avokádovým bešamelem, ozdobíme rajčatovým sugem a posypeme veganským „parmezánem“ z rozmixovaných kešu ořechů smíchaných s lahůdkovým droždím.

 

 

 

RAW risotto z pastináku

s rozinkami, kari omáčkou s pomerančovým freshem a pórkem, zdobený mátou

 

Ingredience na 4 porce:

  • 1 kg pastináku
  • 40 g kešu
  • 120 g rozinek
  • 40 g pórku (zelené části)
  • 4 g máty
  • 260 g kari omáčky

Postup přípravy

Očištěný pastinák překrájíme na větší kousky, vložíme do kútru (robot) a rozsekáme na velikost „rýžového zrna“. Přidáme rozinky, najemno nakrájený pórek a čerstvou mátu.

Rozsekaný pastinák s kešu ořechy (risotto) smícháme s kari omáčkou z pomerančové šťávy a zdobíme najemno nakrájeným pórkem a čerstvou mátou.

 

 

 

RAW falafel z mandlí, slunečnicových semínek, sušených rajčat a datlí

podávaný s batátovou kaší s tymiánem a švestkovou omáčkou

 

Ingredience na 4 porce:

  • 200 g mandlí se slupkou
  • 80 g sušených rajčat
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 160 ml olivového oleje
  • 480 g citronové šťávy
  • 2 g soli
  • Sladká paprika ¼ lžičky, uzená paprika ¼ lžičky
  • 20 g datlí
  • 12 g bazalky
  • 0,4 g cajun koření
  • 120 g rukoly
  • 480 g batátová kaše (polotovar – neuvádíme přesné množství)
  • 240 g švestkové omáčky (polotovar – neuvádíme přesné množství)

Postup přípravy

Na falafel si připravíme slunečnicová semínka, mandle, sušená rajčata (namočená), sušené datle (namočené), čerstvou bazalku, olivový olej, šťávu z vymačkaného citronu, sladkou papriku, uzenou papriku, cajun koření a sůl. Rozmixujeme do hrubé lepkavé směsi. Tvarujeme falafelové koule.

Sladké brambory batáty, česnek, sušenou cibuli, javorový sirup, sušený česnek a čerstvý tymián rozmixujeme do hladké kaše.

Tamari sojovou omáčku (bezlepková), kešu ořechy, mražené švestky, nové koření, bobkový list rozmixujeme do hladké omáčky.

Falafel klademe na batátovou kaši, podlijeme jemnou švestkovou omáčkou a zdobíme lístky rukoly.