Telecí Entrecote s karamelizovanou cibulkou chipolino, omáčkou z lišek, podávané s Gratin Dauphinois a s chipsy z červené řepy

 
 
 
 
 
 
 

Suroviny na 4 porce

800 g telecí entrecote
350 g telecí kosti
100 g mrkev
100 g celer
100 g cibule
2 dcl olej
40 g pórek
15 g rajčatový protlak
50 g lišky
20 g máslo
50 g cibulky baby
150 g červená řepa
400 g brambory
200 g smetana
100 g ementál
40 ml víno červené
15 g cukr
Muškátový oříšek, sůl, pepř, tymián

Další steakové recepty

Telecí Entrecote s karamelizovanou cibulkou chipolino, omáčkou z lišek, podávané s Gratin Dauphinois a s chipsy z červené řepy

Postup přípravy

Telecí maso nakrájíme přes vlákno na 200 g porce. Opečeme z obou stran na grilovací pánvi a přendáme do vyhřáté trouby na max. 150 °C a propékáme dle požadované středové teploty. Před servírováním necháme odpočinout a přidáme čerstvě mletý pepř a sůl.

Telecí kosti upečeme v troubě na 180 °C cca 40 min. V hrnci na oleji opečeme mrkev, celer, cibuli do zlata a přidáme rajčatový protlak, tymián, zalijeme studenou vodou a přidáme opečené kosti a pórek. Vaříme na mírném ohni cca 20 hod. Průběžně sbíráme pěnu a olej z povrchu. Šťávu přecedíme přes jemné síto a svaříme na požadovanou hustotu. Do zredukované šťávy přidáme na másle orestované lišky, sůl, pepř a zjemníme máslem.

Očištěné brambory nakrájíme na slabé plátky, svaříme se smetanou, přidáme ementál, sůl, pepř, muškátový oříšek. Přendáme do zapékacích misek a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 40 min.

Očištěné cibulky opečeme na oleji, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, přilejeme červené víno a svaříme na požadovanou hustotu.

Očištěnou řepu nakrájíme na slabé plátky a smažíme v rozpáleném oleji do konzistence chipsu.