Hovězí Rib Eye se smaženými brambory, vařenou kořenovou zeleninou, chipsem z červené řepy, hráškovým pyré a koňakovou omáčkou

 
 
 
 
 
 
 

Suroviny na 4°porce

800 g hovězí Rib Eye
800 g brambor
200 ml smetany na šlehání
100 g zeleného hrášku
2 dcl oleje
200 g mrkve
200 g červené řepy
2 vejce
1 dcl hotového hovězího vývaru
20 g čerstvého másla
50 g přepuštěného másla
2 cl koňaku
sůl
pepř

Další steakové recepty

Hovězí Rib Eye se smaženými brambory, vařenou kořenovou zeleninou, chipsem z červené řepy, hráškovým pyré a koňakovou omáčkou

Postup přípravy

Hovězí steak:
Očištěný Rib Eye naporcujeme na 4 steaky, které si osolíme, opepříme a na oleji opečeme z každé strany přibližně 3 minuty.

Smažené brambory:
Z oloupaných brambor si vykrájíme 8 silnějších hranolů (nebo jiných tvarů) a usmažíme v rozpáleném oleji do měkka.

Hráškové pyré:
Zbylé brambory uvaříme tak, jak jsme zvyklí, hrášek povaříme ve smetaně a vše rozmixujeme do hladké kaše. Dle chuti dosolíme.

Chipsy z červené řepy:
Červenou řepu oloupeme, rozřízneme na půl a z nejsilnější strany nakrájíme 8 tenkých plátků, které usmažíme v rozpáleném oleji. Hotové chipsy dáme oschnout na papír či utěrku

Vařená zelenina:
Stejně velké hranoly si vykrájíme i z očištěné mrkve a zbylé červené řepy, které v osolené vodě uvaříme doměkka a rovnoměrně opečeme na přepuštěném másle

Koňaková omáčka:
Vejce si oddělíme, žloutek si vložíme do varné misky, přidáme hovězí vývar, osolíme a opepříme. Mísu si vložíme do rendlíku s horkou vodou a postupně zahříváme. Směs nepřetržitě mícháme, dokud se nám nevytvoří hustá pěna. Mísu sejmeme z tepla a vmícháme rozehřáté máslo a koňak.