PERFEKTNÍ ŠŤAVNATÉ STEAKY

Od září 2016 se každou středu na našich provozech Perfect Canteen můžete těšit
na další oblíbenou tématickou akci.

 
steakove středy

Tentokráte si pro Vás naši kuchaři připravili různé druhy steaků a současně pro Vás máme i několik receptů, které si můžete zkusit sami připravit, případně si můžete pročíst postup na perfektní steak od našeho šéfkuchaře přes skupinu Perfect.

 

PERFECT postup pro perfektní steak - doporučuje šéfkuchař skupiny Perfect Vladimír Kovařič s týmem

Vše začíná již VÝBĚREM MASA:
Na steaky je nejlepší maso z hřbetu a zadní části zvířete, tj. roštěnec, svíčková a zadní z masných plemen s výrazným tukovým mramorováním, např. Angus, Charolais, Hereford, Shorthorn či Limousine. Výborné je maso z mladých býčků (do 2 let).

Jak na STEAKY:
Zapomeňte na grilovací koření, steakové koření a podobné směsi. Steaky jsou oblíbené právě pro svou fantastickou chuť masa, proto zpravidla postačí pouze sůl a pepř. Nebojte se však svůj kus masa pořádně osolit a opepřit, hovězí maso toho snese hodně. Doporučujeme používat zejména hrubou sůl a čerstvě namletý pepř. K dotváření chutí slouží především omáčky a dipy, bez kterých se steaky takřka nepodávají.

Pánev i gril musejí být pořádně rozpálené. Nebojte se ani toho, že by mohl rozpálený olej trochu kouřit. Abyste předešli spálení oleje, používejte především rostlinný olej. Často se to dělá tak, že na pánev se již žádný olej nedává a olejem se potře pouze maso. V případě, že byste neměli pořádně rozpálenou pánev, případně gril, maso by se vám nezatáhlo a veškerá šťáva by vám vytekla ven. Ke konci opékání steaku můžete přidat kousek másla a nechat ho rozpustit. Vznikne vám tak skvělá šťáva.

steakyPo dopečení maso ihned nekrájejte, potřebuje si totiž trochu odpočinout. V případě, že byste maso ihned rozkrojili, veškerá šťáva vám vyteče ven a v mase vám nezbude žádná chuť. Nebojte, že by vám mohl vychladnout. Klidně jej přikryjte alobalem a nechte 5 až 8 minut odpočívat. Opravdu se vyplatí si počkat!!!

Jak si připravit STEAK:

Raw
Steak má tenkou křupavou kůrku, uvnitř je syrový, avšak teplý. Jde lehce zmáčknout prstem.

Rare
Na povrchu je hnědý, uvnitř růžový, syrový a krvavý. Prstem lze zmáčknout jen prostředek
masa.

Medium
Maso je uvnitř růžové, ale ne krvavé. Když zatlačíte prstem, lehce pruží.

Well done
Steak je celý propečený, má křupavou hnědou kůrku, při dotyku lehce pruží.

 

 

Vyzkoušejte naše steakové recepty sami doma