Hovězí burger s husími játryFoie Gras

HOVĚZÍ BURGER

S HUSÍMI JÁTRY FOIE GRAS, CIBULOVÝM CHUTNEY A ČERSTVÝMI FÍKY V DOMÁCÍ BULCE

 

Autor: Vladimír Kovařič (šéfkuchař)

 
 
 
 
 

Suroviny na 4 porce

280 g hladké mouky
24 g droždí
80 ml teplé vody
120 ml mléka
1 vejce
20 ml olivový olej
20 g třtinový cukr
Sůl, sezam na posypání
rozpuštěné máslo nebo rozšlehané vejce na potření

600 g hovězí přední mleté
200 g husí játra Foie Gras
200 g červená cibule
200 g čerstvé fíky
40 g fíková konfitura
120 g salát frissé a rukola
60 ml olej
20 g ocet balsamico
40 g cukr
20 g med
Citron, pepř, sůl

Postup přípravy

Bulka:

Do velké mísy dáme teplou vodu (nesmí být horká!) spolu s droždím a dobře promícháme. V další misce smícháme mléko, vejce, olej, cukr a sůl. Obě směsi ve větší míse spojíme a přidáme mouku. Ručně nebo pomocí robotu těsto zpracujeme, dokud nebude krásně hladké a pružné. Těsto necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou přibližně hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 4 stejné díly a vytvarujeme hezké pravidelné houstičky, které poklademe na pečicím papírem vyložený plech.

Bulky přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme znovu kynout přibližně 30 minut.

Předehřejte troubu na 185 °C. Pro matný povrch vykynuté bochánky potřete vodou nebo rozpuštěným máslem, pro povrch lesklý rozšlehaným vejcem. Posypejte sezamovými semínky a pečte dozlatova přibližně 15–20 minut.

Hovězí maso / Foie Gras :

Z mletého hovězího masa připravíme 150 g burger, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Husí játra nakrájíme na plátky, pomoučníme hladkou moukou a zprudka opečeme na pánvi. Opékáme velice krátce, jelikož játra jsou velice tučná a dlouhou tepelnou úpravou se vypékají.

Cibulové chutney:

Červenou cibuli nakrájíme na delší proužky a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme cukr, med a necháme zkaramelizovat. Zakápneme citronovou šťávu a balsamikovým octem. Osolíme a opepříme.

Bulku rozkrojíme a rozpečeme. Na spodek bulky dáme cibulové chutney, salát frissé s rukolou, hovězí opečený burger a zprudka opečená husí játra Foie Gras. Na husí játra klademe čerstvě nakrájené fíky a přiklopíme horní půlkou bulky potřenou fíkovou konfiturou a ozdobíme čerstvým fíkem.

Servírujeme s domácími hranolky nebo zeleninovými chipsy.