Filip Sajler

Jahodové středy

Jahodové středy  18. a 25. června 2014

Než začne pověstná letní „okurková" sezóna, chtěli bychom vám v Perfect canteen představit jiný sezónní produkt na sto způsobů.

Dvakrát po sobě, ve středu 18. 6. a o týden později 25. 6. bude jídelníček plný šťavnatých sladkých JAHOD.

Aktuální JAHODOVÉ MENU najdete na záložkách jednotlivých kantýn
vždy v pondělí 16. 6. a 23. 6.

Čekají na vás lahůdky jako steak z lososa s jahodovo-estragonovým máslem, kuřecí prsa s jahodovým chutney, tagliatele s jahodami, rucolovo-špenátový salát s kozím sýrem a jahodami. Těšit se můžete také na jahodové knedlíky a další sladká i slaná jahodová jídla.

Uvařte si sami

Jahody už znáte? Chcete si zkrátit čekání na Jahodové středy?
Zkuste si jahody připravit sami podle receptů Filipa Sajlera:

 
 

Rukolový salát s bazalkou a jahodami

Suroviny na 4 porce

  • 225 g křehké čerstvé rukoly
  • 1 svazek bazalky
  • 500 g jahod
  • 50 g pecorina (nebo jiný tvrdý italský sýr)
  • 5 lžic bílého balsamikového octa
  • 50 g tekutého medu
  • 8 lžic olivového oleje
  • 4 lžíce pražených piniových oříšku
  • sůl, pepř

Postup přípravy

Rukolu a bazalku nahrubo natrháme. Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Promícháme a připravíme na talíř.

Z tekutých přísad (ocet, olej, med) umícháme zálivku a dochutíme ji solí a pepřem.

Salát na talíři přelijeme zálivkou, posypeme piniovými oříšky a hoblinkami pecorina.

 
 

Kuřecí prsa v mandlovém kabátku s jahodovou omáčkou

Suroviny na 4 porce

  • 4 ks kuřecích prsou
  • 85g jemně sekaných mandlí
  • 1 vaječný bílek
  • 160 g jahod
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžička škrobu
  • 50 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu

Postup přípravy

Předehřejeme troubu na 175 °C. Kuřecí prsa zlehka rozklepeme (nejlépe tak, že prsa vložíme do sáčku a jemně hladkou stranou paličky několikrát naklepeme). Prsa poté namočíme v misce do vaječného bílku a obalíme v sekaných mandlích. Z obou stran obalená prsa vložíme do vymazaného pekáčku a při 175 °C pečeme asi 30-35 minut.

Jahodovou omáčku připravíme z jahod, cukru a balsamikového octa. Rozmixujeme je, přidáme kuřecí vývar, lžičku škrobu a rozmarýn. Přivedeme omáčku k varu, var zmírníme a povaříme cca. 5 minut.

Křehké upečené kuře přelijeme na talíři voňavou omáčkou s rozmarýnem a servírujeme.

 
 

Pečená krůtí prsa s omáčkou cafe de paris a rukolovými těstovinami a jahodami

6 porcí

  • 6 porcí krůtích prsou á 150g
  • olivový olej
  • sůl

Základní holandská omáčka

  • 200g rozpuštěného másla
  • 2 ks žloutku
  • 2 lžíce rybího vývaru
  • citrónová šťáva z půlky citrónu
  • sůl

Omáčka cafe de paris

  • 6g rajčatového pyré
  • lžíce sekané plocholisté petržele
  • lžíce krájené pažitky
  • 1 ks jemně sekaná šalotka
  • lžíce dijonská hořčice

  • lžička sekaných kapar
  • špetka sekaného kopru, estragonu, rozmarýnu a tymiánu
  • jemně krájený stroužek česneku
  • 1 ančovička
  • střik koňaku
  • střik madeirského vína
  • střik worcester omáčky

  • špetka sladké papriky, kari a cajenského pepře
  • střik citrónu a pomeranče, špetka čerstvě strouhané trochu kůry
  • čerstvě mletý bílý pepř

Domácí těstoviny

  • 500g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • mouka na vyválení

Dokončení

  • olivový olej
  • pazrmazán
  • jahody
  • rukola

Postup přípravy masa

Krutí prsa naporcujeme a upečme, po upečení prokrojíme a osolíme.

Postup přípravy omáčky

Máslo si rozpustíme dále žloutky, rybí vývar, sůl a citrónovou šťávu společně vyšleháme.

Poté ve vodní lázni za stálého přilévaná másla vyšleháme do pěnovo-medové konzistence a vmícháme suroviny pro omáčku cafe de paris.

Postup přípravy těstovin

Ideálně ve stroji zapracujeme všechny suroviny v hladké těsto na těstoviny.

Tvarujeme dle vlastní invence, na vyválení doporučujeme strojek na těsto.

Vaříme v osolené vodě na zkus.

Po uvaření promícháme s olivovým olejem a trochou parmazánu a hrstí rukoly a krájenými jahodami, podáváme s pečeným masem a omáčkou.

 
 

Osvěžující salát s krevetami a jahodami

Salát je opravdu osvěžující a netušíte, jak lahodný je dresink z marmelády, kečupu a vína!

Suroviny na 4-6 porcí

  • 3 lžíce jahodové marmelády
  • 2 lžíce kečupu

  • 150 ml majonézy

  • 50 ml červeného vína
  • sůl
  • 400 g vyloupaných krevet
  • střik koňaku
  • 1 limeta
  • 200 g jahod
  • 400 g směsi listových salátů
  • hrst sezamového semínka

Postup přípravy

Z jahodové marmelády, kečupu, majonézy, červeného vína a soli vymícháme marinádu.

Krevety marinujeme v koňaku a limetové šťávě alespoň půl hodiny.

Sezamové semínko nasucho opražíme.

Očištěné jahody nakrájíme na čtvrtky, omyté saláty natrháme na menší kousky.

Na talíř poklademe listové saláty, krevety, pokapeme dresinkem, navrch ozdobíme jahodami a posypeme sezamovým semínkem.

 
 

Tvarohové knedlíky s jahodami, strouhankou a jahodovým krémem

Suroviny na 4 porce

  • 100 g másla + máslo na omaštění
  • 2 vejce
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • Špetka soli
  • 500 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • 160 g dětské krupičky + trochu na zahuštění
  • čerstvé jahody
  • máslo na polití, strouhanka a moučkový cukr na posypání

Krém:

  • 400 g čerstvých jahod
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g zakysané smetany.

Postup přípravy

Tvaroh nejprve zbavíme přebytečné vody. Máslo vyšleháme se solí, cukrem a žloutky do pěny. Přidáme měkký tvaroh a postupně přisypeme dětskou krupičku. Těsto necháme půl hodiny odpočívat. Vmícháme pevný sníh z bílků a podle potřeby ještě zahustíme krupičkou, aby těsto mělo polotuhou konzistenci. Ukrajujeme menší kousky těsta, do kterých balíme očištěné jahody.

Připravené knedlíky vhazujeme do vroucí, mírně osolené vody. Vaříme 5−7 minut. Hotové knedlíky omastíme máslem a obalíme v nasucho opražené strouhance.

Na jahodový krém nakrájíme a rozmačkáme jahody, přidáme vanilkový lusk a smícháme se zakysanou smetanou.

Knedlíky při servírování doplníme jahodovým krémem.

 
 

Steak z lososa s jahodovo-estragonovým máslem

Suroviny na 4 porce

  • 4 středně velké steaky s kůží
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • jahody
  • máslo
  • čerstvý estragon

Postup přípravy

Pánev rozpálíme na střední stupeň a vložíme steak z lososa, který necháme z každé strany zatáhnout, aby měl krásně zlatavou kůrčičku. Rybu pak přendáme do pekáčku kůží dolů a necháme při 70°C dopéct v troubě 10-12 minut podle velikosti steaku. Na závěr osolíme a opepříme. Můžeme pokapat olivovým olejem.

Na jahodovo-estragonové máslo necháme máslo změknout při pokojové teplotě. Zapracujeme do něj estragon, jahody a červený pepř. Z estragonu používáme jen lístečky. Jahody nakrájíme na malé kousky. S máslem pracujeme opatrně, abychom jahody úplně nerozmačkali. Podle chuti máslo ještě osolíme, vytvarujeme váleček a zabalíme do fólie. Necháme ztuhnout v chladničce.

Při servírování ukrojíme z tuhého ochuceného másla kolečko a položíme na teplý steak. Máslo se pomalu rozpustí a dodá masu fantastickou chuť a vůni.

Jako přílohu můžeme podávat brambory nebo grilovanou zeleninu.

 
 

Staročeský trhanec s jahodami

Suroviny na 4 porce

  • 250 ml mléka
  • 4 vejce
  • 200 g mouky
  • špetka soli
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce másla
  • cukr moučka na posypání

Postup přípravy

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem a solí, přidáme mléko a mouku a ušleháme. Těsto necháme v misce chvilku odpočinout.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta.

V pánvi rozpustíme máslo a vlijeme připravené těsto. Pod pokličkou pomalu pečeme. Když je těsto z jedné strany hotové, obrátíme je a necháme dojít.

Upečenou vyndáme z pánve a na talíři roztrháme na menší kousky. Posypeme čerstvými pokrájenými jahodami a pocukrujeme.