Filip Sajler

Chřestové dny

Chřestový týden  19.-23. květen 2014

Chtěli bychom, aby vás to u nás stále bavilo, a proto jsme pro vás po velmi úspěšných Dnech mezinárodní kuchyně připravili další lákavou akci – CHŘESTOVÝ TÝDEN.

V týdnu od 19. 5. do 23. 5. si budete moci každý den pochutnat nejméně na jednom chřestovém jídlu. 

Aktuální nabídku najdete na záložkách jednotlivých kantýn v pondělí 19. 5.

Čekají na vás lahůdky, jakými jsou chřestový krém, vařený chřest s máslem a praženou strouhankou, gratinovaný chřest a další.

Český chřestVíce se o chřestu a historii jeho pěstování u nás se můžete dočíst na stránkách našeho výhradního dodavatele – ČESKÝ CHŘEST.

Uvařte si sami

Chřest už znáte? Chcete si zkrátit čekání na Chřestový týden?
Zkuste si chřest připravit sami podle receptů Filipa Sajlera:

 
 

Chřestový krém

Suroviny na 4 porce

  • 400 g odřezků z  chřestu (stonky, slupky)
  • 8 stonků celého chřestu
  • 80 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

Postup přípravy

Z celých stonků chřestu odřízneme hlavičky, které přidáme do polévky až ke konci vaření. Stonky včetně dřevnatých stonků a slupek orestujeme na rozpuštěném másle. Zasypeme moukou a osmahneme.

Zalijeme v hrnci zeleninovým vývarem a podle chuti osolíme a opepříme.

 
 

Smažený chřest

Suroviny na 4 porce

  • 500 g bílého chřestu
  • 2/3 voda a 1/3 víno
  • sůl
  • 2 vejce
  • 100g mouky
  • 100 g strouhanky
  • olej na smažení

Postup přípravy

Chřest oloupeme (vždy směrem od hlavičky) a zbavíme dřevnatých stonků. Uvaříme nastojato v osolené vodě s vínem cca. 7 až 9 minut. Uvařený chřest zchladíme a osušíme.

Chřest obalíme postupně v mouce, vajíčku a ve strouhance a osmažíme v dostatečně rozpáleném oleji.

Podáváme s bramborovou kaší a přelité přepuštěným máslem nebo s listovým salátem.

 
 

Chřest se šunkou a širokými nudlemi

Suroviny na 4 porce

  • 700 g čerstvého bílého chřestu
  • 100 g másla
  • 400 g vařené šunky
  • 400 g širokých nudlí
  • lžička oleje
  • mletý bílý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl

Postup přípravy

Čerstvý chřest oloupeme a uvaříme ve slané vodě s divokým kořením na skus.

Vaječné nudle uvaříme ve slané vodě, do které jsme přidali lžičku oleje. Slijeme vodu a uvařené nudle necháme odkapat.

Šunku nakrájíme na jemné nudličky a krátce osmahneme na pánvi s máslem. Smícháme s nudlemi, přidáme uvařený chřest a na talíři polijeme zbytkem rozehřátého másla.

 
 

Vařený chřest s holandskou omáčkou

Suroviny na 4 porce

  • šalotka
  • 3 žloutky
  • 50 ml vývaru
  • 50 ml bílého vína
  • bílý pepř
  • sůl
  • 100 g přepuštěného másla
  • 400 g bílého chřestu
  • cca 100 ml bílého vína
  • bobkový list
  • nové koření

Postup přípravy

Připravíme přepuštěné máslo. Chřest očistíme, oloupeme a odstraníme dřevnaté části.

Ve vodní lázni rozmícháme žloutky s vývarem, vínem, jemně sekanou šalotkou, solí a pepřem. Omáčku šleháme do zhoustnutí a nakonec zašleháme přepuštěné máslo.

V hlubší pánvi přivedeme k varu vodu, vlijeme bílé víno a přidáme koření. Chvilku povaříme, aby koření pustilo trochu svou chuť i vůni, a poté vložíme chřest. Vaříme 2 až 4 minuty, pak chřest vyjmeme z vývaru a servírujeme přelitý holandskou omáčkou.

 
 

Chřest marinovaný v cukru s čokoládou na jahodovém sorbetu zalitý růžovým sektem

Suroviny na 4 porce

  • 1 svazek zeleného nebo bílého chřest
  • 100 g hnědého cukru
  • 200 ml bílé víno
  • 1 citrón
  • 200 g čokolády na vaření
  • 3 ks pomeranče
  • 500 g jahodového sorbetu
  • 300 ml růžový sekt

Postup přípravy

Chřest oloupeme a zbavíme dřevnatých konců. Nakrájíme na větší špalíčky a krátce povaříme v bílém vínu s cukrem a citrónovou kůrou.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme do ní šťávu a kůru z pomerančů.

Chřest upravíme na talíř a přelijeme čokoládovou omáčkou.

Ke chřestu s čokoládou přidáme kuličku jahodového sorbetu a zlehka zastříkneme růžovým sektem.

 
 

Zelený chřest zapečený s anglickou slaninou a sýrem

Suroviny na 4 porce

  • 24 výhonků zeleného chřestu
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 100 g másla
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 1 ks citrón

Postup přípravy

Zelený chřest omyjeme a odřízneme zaschlé a zdřevnatělé konce. V hrnci uvedeme k varu osolenou vodu. Vložíme chřest a krátce povaříme (minutu až dvě podle síly chřestu) na skus. Blanšírovaný chřest hned zchladíme ledovou vodou. Zachová si tak svou krásnou barvu i křehkost.

Plátky slaniny překrojíme na půlku. Máslo rozpustíme s trochou citrónové šťávy.

Chřest osušíme a potřeme máslem s citrónovou šťávou. Zabalíme jednotlivě do slaniny a naskládáme vedle sebe do nízkého pekáčku. Posypeme sýrem a krátce zprudka zapečeme pod grilem.

 
 

Salát ze syrového zeleného chřestu s uzeným pstruhem

Suroviny na 4 porce

  • 200 g uzeného pstruha
  • 300 g zeleného chřestu
  • 2 červené grepy
  • 15 g kaparů
  • 200 g polníčku
  • 100 g majonézy
  • 1 citrón
  • 8 g petrželové nati
  • 4 ks toustového chleba
  • mletého bílého pepře
  • máslo
  • sůl

Postup přípravy

Všechnu zeleninu a ovoce omyjeme a očistíme. Chřest zbavíme tvrdých konců a nakrájíme na špalíčky. Z grepu vyřízneme filátka.

Z majonézy, kaparů, citronové šťávy, jemně sekané petrželové natě, soli a pepře připravíme dresink.

Chřest spolu s uzeným pstruhem a polníčkem upravíme na talíři. Přelijeme dresinkem a podáváme s máslovým toustem.

 
 

Zelený chřest s omáčkou choron

Suroviny na 4 porce

  • 4 lžíce drcených rajčat
  • 1 šalotka
  • snítka kerblíku a estragonu
  • estragonový ocet
  • mletý pepř
  • sůl
  • 3 žloutky
  • 1/2 dl zeleninového vývaru
  • 200 g přepuštěného másla
  • bílý pepř
  • 400 g zeleného chřestu

Postup přípravy

Nakrájíme šalotku a spolu s rajčaty omáčku zredukujeme v kastrůlku. Ochutíme nasekaným kerblíkem a estragonem. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

Nad vodní lázní vyšleháme žloutky se zeleninovým vývarem. Jakmile začne omáčka houstnout, zašleháme přepuštěné máslo. Nakonec vmícháme zchladlé rajčatové pyré, které jsme si připravili, a dochutíme solí a pepřem.

Zelený chřest uvaříme nad parou. Servírujeme na omáčce choron s novými brambory, které uvaříme ve slupce.