Dal Makhani s domácím chlebem Kulcha

Suroviny v hrubém stavu na 1 porci

 

Černá čočka 85g
Máslo 8g
Cibule 40g
Zázvor 70g
Česnek 5g
Rajče 60g
Rajčatový protlak 23g
Garam masala 3g
Mletý římský kmín špetka
Feferonka červená dle požadované pálivosti
Smetana 30ml
Sůl špetka
Pepř špetka
Čerstvý koriandr 7g

Kulcha (cca 80g hotového těsta)

Hladká mouka 47g
Kypřící prášek 0,5g
Soda 0,03g
Cukr 0,15g
Sůl špetka
Jogurt bílý 20g
Vlažná voda dle potřeby
Máslo – na potření 4g

Další recepty autentické Asie

Dal Makhani s domácím chlebem Kulcha

Pracovní postup

 

Přes noc namočíme čočku v trojnásobném množství vody se solí, zázvorem a feferonku (oboje nakrájené na drobno).

Druhý den vaříme, dokud se čočka neuvaří úplně do měkka- měla by vzniknout kašovitá hmota, voda se odpaří, někdy je třeba i přidat.

V druhém hrnci necháme na másle zesklovatět jemně nakrájenou cibulku, přidáme česnek (nasekaný nebo pasírovaný) a jakmile začne zlátnout, přimícháme všechno koření. Po pár minutách, kdy by mělo pustit aroma přidáme protlak (krátce opět zarestujeme) a rajčata na kostičky. Nezáleží na úhlednosti, protože jakmile se rajčata rozvaří, vše rozmixujeme ponorným mixerem.

Přidáme luštěninovou směs a za občasného míchání vaříme dalších 40 minut. (V Indii se tento Dal vaří několik hodin, čímž získává svou plnou a jiným způsobem nenapodobitelnou chuť, proto máte-li čas, dejte mu čas :-) .)

Na závěr vmícháme smetanu, krátce prohřejeme (výsledná hustota by měla být jako řidší kaše), posypeme čerstvým koriandrem.

Pracovní postup Kulcha

 

V robotu smíchejte všechny ingredience kromě soli a větší části vlažné vody. Těsto, které Vám bude vznikat, je velmi lepivé a i relativně řídké. Pokud je třeba, přidejte ještě trochu vody. Když se těsto hněte, odděluje se od stěn hnětací nádoby, ale na ruce by se určitě výrazně lepilo, taková by měla být konzistence. Na závěr přidejte sůl a ještě chvíli hněťte, aby se dobře zapracovala. Mísu s tímto hotovým těstem přikryjte potravinářskou fólií a nechte do druhého dne na teplotně stabilním místě fermentovat při pokojové teplotě.

Když je těsto vyzrálé, můžeme jej tvarovat a na středně silný výkon sporáku péct na pánvi nebo grilu. Z těsta si utvořte placku a rozválejte ji přibližně na průměr 15 cm. Tento budoucí chléb potřete máslem z obou stran. Chléb pečeme rovněž z obou stran.

Dobrou chuť!